Hosta’s en slakken

We hebben slakken…

Onlangs hoorde ik in De Tuinen van Appeltern een mevrouw stellig verkondigen dat haar Hosta’s ieder jaar aangevreten worden door rupsen. Nee mevrouw. Het zijn slakken. En dan niet die slakken met die prachtige gekleurde huisjes maar vooral naaktslakken en, wel met een huisje, segrijnslakken. De laatste zijn zelf ook prima te eten dus ze moeten wel oppassen!

De grootste frustratie van Hosta-liefhebbers, gek dat de Nederlandse namen hartlelie of funkia, bij een groot deel van het tuinpubliek niet bekend zijn, zijn slakken. Hongerige vraatzuchtige slakken die lekker op de Hosta-blaadjes kluiven zodanig dat de planten er na een paar dagen uitzien alsof ze door een schot hagel zijn geraakt. Loop maar eens op een warme regenachtige zomeravond door uw tuin.

Met een beetje geluk ziet u die slijmerige rakkers in aanzienlijke hoeveelheden over het tuinpad sluipen. Vangen doe je slakken met handschoenen aan want het slijm van deze fauna kleeft beter dan een Pritt-stift.

Wat zien mensen eigenlijk in Hosta’s? Hosta’s zijn geweldige bladplanten die zich prettig voelen in een beschaduwd deel van de tuin. In het gezelschap van andere bladplanten zoals Alchemilla (Vrouwemantel), Brunnera (Kaukasisch vergeet-mij-nietje), Carex (Zegge), Helleborus (Nieskruid, kerstroos), Heuchera (Purperklokje), Pulmonaria (Longkruid), Rodgersia (Schout-bij-nacht), Saxifraga (Steenbreek), Symphytum (Smeerwortel), Tiarella (Schuimbloem), Vinca (Maagdenpalm) en vele anderen, komen ze het beste tot hun recht.

Hosta’s zijn zeer goed te combineren met andere schaduwliefhebbers en de verrassing begint meestal op het moment dat de Hosta’s uitlopen en hun nieuwsgierige neuzen boven de grond uitsteken. Het uitrollen van het Hosta-blad alleen al doorstaat met glans een origami-meesterproef.

Slakresistente Hosta’s

Van een tuinliefhebber hoorde ik eens dat hoe blauwer de bladkleur van de Hosta’s des te minder is een slak bereid om zijn of haar kaken erin te zetten. Maar niet alleen blauwbladige Hosta’s zijn geschikt. Er bestaan ook andere dikwandige Hosta’s waar de tuinslakken liever niet aan beginnen. Er is hoop!

Dus geen Hosta’s meer aanplanten die als een delicatesse worden beschouwd door het slakkenvolk maar taaie bijna slakresistente soorten die uiterst decoratief ergens in een half-beschaduwde hoek in de border de show kunnen stelen. Hoera! We hebben Hosta’s!

Om het u wat makkelijker te maken heb ik een aantal goede Hosta’s op een rij gezet waar slakken minder dol op zijn of zelf helemaal links laten liggen.


Foto 1 Hosta tardiana ‘Halcyon’

Hosta met zeer klein blad:

Hosta ‘Blue Mouse Ears’.

Hosta met mooi grijs blad:

Hosta tardiana ‘Halcyon’. Deze staat al vele Jaren in De Tuinen van Appeltern aan de rand van een vijver samen met een bronzen meisje tevreden te wezen. Een favoriet van mij!

Hosta ‘Big Daddy’. Mooie grote Hosta met een prachtig blauwgrijs blad. Het is wat het is…

Foto 2 Hosta ‘Sum and Substance’

Hosta met groen blad:

Hosta ‘Devon Green’. Een groenbladige Hosta met een generfd blad dat lijkt op ribbelchips. De slakresistentie is niet bijzonder hoog.

Hosta ‘Sum and Substance’. Het grote groene blad van deze Hosta is vrij licht van kleur. Reserveer een plekje in de tuin voor deze grote Hosta van ongeveer een anderhalf vierkante meter! Mooi voor aan de rand van een vijver onder een grote struik.

Foto 3 Hosta ‘Touch of Class’

Hosta met bonte bladeren:

Hosta ‘El Niño’. Een Hosta met een blauwgroen blad waarvan de randen roomkleurig zijn.

Hosta ‘Touch of Class’. Een bonte Hosta met een prachtig grijsblauw blad en een lichter en groener middendeel.

Hosta ‘June’. Het blad is licht geelgroen van kleur en de randen zijn grijsblauw. Mooi voor op een wat donkerder plekje in de tuin.

Hosta ‘Teachers Pride’. Lijkt qua kleur op Hosta ‘June’ maar is wat fletser van kleur. Het blad is roomkleurig en de randen zijn grijsgroen.

Hosta ‘First Frost’. Het blad van deze Hosta is grijsgroen en de randen zijn roomkleurig. De kleuren van het blad doen een beetje denken aan de kleuren van het blad van bonte klimop.

Hosta kopen

Heeft u nog een half-beschaduwd of beschaduwd plekje in de tuin over? Dan kunt u deze plek mooi vullen met een geschikte Hosta.

Wilt u dit bericht delen? Deel het via:
Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Gerelateerde Tuintips!