Foto gemaakt in De Tuinen van Appeltern

De nieuwe generatie betontegels is onderweg..

Korte geschiedenis van de betontegels voor de tuin

De beroemde Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys is grotendeels verantwoordelijk voor het gebruik van betontegels in de tuin met een grindtoevoeging. Ze maakt de tegels zelf in houten mallen en verwerkt de tegels in haar tuinontwerpen samen met de bekende spoorbiel. Wie herinnert zich uit de jaren zeventig van de vorige eeuw de zitkuilen nog met gestapelde spoorbiels?

De geschiedenis van de betontegels voor de tuin is relatief kort en vindt vooral plaats na de Tweede Wereldoorlog. Het is de tijd van de Wederopbouw: een periode waarin in relatief korte tijd ontzettend veel woningen gebouwd moeten worden om de naoorlogse bevolkingsexpansie te kunnen huisvesten. Er wordt hard gewerkt en vooral snel en veel gebouwd. Na de introductie in 1960 van de vrije zaterdag wordt er in de weekenden steeds meer gerecreëerd, ontstaan vele recreatieparken en neemt ook de interesse in tuinen en tuinieren toe. Waar behoefte verschijnt ontstaat een vraag naar producten en de betonproducenten springen hier gretig op in. In de loop de tijd verandert de tuintegelmarkt van de 30×30 grijze betontegel naar tegels met andere kleuren en andere texturen. Aanvankelijk worden betontegels en betonstenen voorzien van een kleurpigment die helaas niet altijd kleurvast blijkt te zijn.

Enkele data in relatie met de ontwikkeling van betontegels

  • Vanaf 1950 worden grindtegels geintroduceerd in de Nederlandse tuincultuur.
  • De eerste gewassen grindtegels worden vanaf 1960 gebruikt in tuinen.
  • In 1993 verschijnen de eerste hoogwaardige Geostenen met een kleurechte toplaag (MBI).
  • De eerste grootformaat tegels verschijnen in 2007 (MBI).
  • Vanaf 2008 zijn de tegels van MBI ook nabewerkt te krijgen met Footcomfort en allerlei texturen.
  • Keramische tegels verschijnen vanaf 2012 op de markt.
  • Vanaf 2013 worden bepaalde Geosteen producten ook voorzien van Protection Plus. (MBI)
  • In 2016 verschijnt de GeoCeramica-serie op de markt (MBI) waarbij de keramische tegel verlijmd is op Stabikorn-betondrager.
  • In 2018 worden de GeoProArte-tegels introduceert door MBI: betontegels met een digitale toplaag.
GeoCeramica tegels op het terrein van MBI in Kampen

Deze nieuwe productietechniek zal ongetwijfeld leiden tot een revolutie in de tuintegelindustrie. In de eerste plaats omdat deze nieuwe techniek afrekent met de dure keramische tegel die, hoe je het ook went of keert, vanuit Italië of China geïmporteerd moet worden om tot tuintegel te worden verwerkt… En dat kost veel extra geld en energie.

Voordelen van de nieuwe GeoProArte tegels

De fabrikant MBI-beton produceert de nieuwe tegellijn in de fabriek in Kampen. De introductie van de tegels voor de tuinmarkt vond plaats in het najaar van 2018. De voordelen van deze tegels boven de keramische GeoCeramica tegels en ‘gewone’betontegels  zijn:

  • de nieuwe tegels zijn per m2 € 20,- goedkoper
  • de GeoProArte tegels worden voorzien van Protection Plus factor 90: een zeer sterke beschermlaag waardoor de tegels veel gemakkelijker schoon te houden zijn.
GeoProArte-monsters in de showroom van MBI Kampen

Kijkend naar de toekomst

Digitaal printen op allerlei producten is al langere tijd mogelijk. Denkt u maar eens aan kleding en aardewerk. Hoe lang zal het duren voordat we met onze eigen prints bij MBI terecht kunnen met het verzoek om daar maar es 20 m2 van te produceren?

Voor de strandtuin kunnen we een zandmotief bestellen en voor de bostuin een mooie print met sterretjesmos. Oh nee. Geen mos. Daar waren we toch net vanaf met deze tegel?

Maar de mogelijkheden voor het printen in bepaalde RAL-kleuren, passend bij de kleuren van de woning, is natuurlijk wel een interessante gedachte.

En als de tegels liggen dan kunnen we ze misschien ook in stroken printen van 180 cm hoog, voor de duurzame schutting, met verschillende vrolijke kleuren… of juist heel ingetogen.

GeoProArte-monsters in de showroom van MBI Kampen

De Tuinen van Appeltern

Bent u van plan om in 2018 een afspraak te plannen met de Schetsservice in De Tuinen van Appeltern? Dan komt u de nieuwe GeoProArte-tegels van MBI-beton vast tegen in de modeltuinen. We kunnen u hier dan meer over vertellen!

Wilt u dit bericht delen? Deel het via:
Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Gerelateerde Tuintips!