Aphodeline lutea

 • Algemene informatie
 • Details
 • Meer informatie

Aphodeline lutea, de jonkerlelie of gele affodil, is eigenlijk met geen enkele tuinplant te verwarren. Aphodeline lutea heeft grasachtige bladeren en bloeit met talrijke gele bloemetjes op stengels die wel 120 cm hoog kunnen worden.

Oorspronkelijk komt Aphodeline lutea voor in het Middellandse zee gebied waar de plant te vinden is in gebieden met kalksteen onder kreupelhout en op stenige hellingen.

Aphodeline lutea staat dus graag op een zonnige warme plaats met een doorlatende bodem en stelt een jaarlijkse kalkgift op prijs.

De bloeitijd van Aphodeline lutea valt in de periode maart-juni. Aphodeline lutea heeft vele jaren zonder problemen in De Tuinen van Appeltern gestaan.

Plantcategorie Vaste plant
Plantgebruik: Cottagetuin,Moderne tuin,Prairietuin,Rotstuin,Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Jonkerlelie, gele affodil
Plantenherkomst: Europa,Noord-Afrika
Grondsoort: zand
Lichtbehoefte: zon
Bloeikleur: geel
Bloeiperiode: voorjaar
Bloemhoogte: 1.00-1.50 m
Bloemgeur: nee
Bladkleur: groen
Bladgrootte: middel (5-15 cm)
Wintergroen: nee
Herfstkleur: nee
Aantrekkelijk voor vogels: nee
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders: ja
Winterhard: redelijk
Giftig voor mens en dier: nee
Plantbeschrijving : Aphodeline lutea, de jonkerlelie, bloeit rijk met gele bloemen op een zonnige droge plaats.
Mestbehoefte: jaarlijks mesten
Vochtbehoefte: droog
Windbeschutting gewenst: ja
Aantal per m2: 6

Hulp nodig om uw tuin te voorzien van de juiste planten?

  Een tuin zonder planten mist onmiskenbaar sfeer en nodigt niet uit om in te verblijven. Planten zorgen voor kleur en leven in de tuin en de tuin wordt aantrekkelijker naarmate er meer aandacht is besteed aan bijvoorbeeld mooie plantencombinaties, een mooie sierboom, de inpassing van wintergroene hagen en andere planten en het gebruik van opvallende voorjaarsbloeiers en planten met een warme herfstverkleuring.

  In een beplantingsplan geven wij precies aan hoeveel planten van welke plantensoort op een bepaalde plek in de tuin komen te staan. Bij het maken van een beplantingsplan houden wij altijd rekening met uw kleurwensen, plantvoorkeuren, grondsoort, licht en nog veel meer... om uw tuin in de juiste plantsfeer te brengen.

  Bent u zelf niet zo thuis in tuinbeplanting maar wilt u de tuinplanten wel zelf kunnen kopen en/of in de tuin aanbrengen? Wij kunnen samen met u een beplantingsplan ontwikkelen gebaseerd op uw wensen. Desgewenst kunnen wij de planten voor u leveren of voor u uitleggen zodat u de tuin kunt aanplanten.

  De kosten voor het maken van een beplantingsplan hangt af van uw keuze: een afspraak van een uur met de Schetsservice waarbij u tips en suggesties krijgt voor de te gebruiken planten of een gedetailleerd beplantingsplan waarbij de kosten afhangen van de bordergroottes.

  Vul het onderstaande formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met u op om een en ander toe te lichten of om een afspraak te maken.

  Uw naam (Verplicht)

  Uw e-mailadres (Verplicht)

  Uw telefoonnummer

  Plantnaam

  Mijn tuin ligt op het:

  NoordenNoordoostenOostenZuidoostZuidenWestenZuidwestenWeet ik niet

  Ik wil graag meer informatie over het maken van een beplantingsplan voor mijn tuin.Ik wil graag alleen meer informatie over deze plant mijn vraag hierover staat in het bericht hieronder.

  Uw bericht

  Door het formulier in te vullen gaat u akkoord met het Privacy Statement van Schetsservice

  Ja, ik ga akkoord