Carpinus betulus

 • Algemene informatie
 • Details
 • Meer informatie

Carpinus betulus is in het Nederlands haagbeuk. En wanneer je van Carpinus betulus een haag gaat maken dan krijg je dus een haagbeukhaag.

Veel mensen zien niet het verschil tussen een gewone beuk en een haagbeuk maar er zijn een aantal trucjes om beide planten uit elkaar te houden. Een van de trucjes is om, als er blad aan zit, naar de bladranden van beiden te kijken. Is de bladrand gezaagd dan heb je zaagbeuk, pardon haagbeuk. Is de bladrand niet gezaagd dan is het de beuk.

Net als de gewone beuk groeit de haagbeuk, wanneer je er niets aan doet, uit tot een prachtige hoge boom van wel 15 tot 20 meter hoog. Haagbeuken kunt u beter niet planten in kleine tuinen maar in parkachtige tuinen of in statige lanen komt Carpinus betulus prachtig tot z’n recht.

Niet altijd is het mogelijk of verstandig om beuken te planten. Bijvoorbeeld omdat de hoogte van de grondwaterspiegel sterk kan variëren of de grond in de winter lang nat blijft. Dan is het aan te raden om te kiezen voor een haagbeuk in plaats van een beuk.

Net als de gewone beuk, Fagus sylvatica, kan de haagbeuk, Carpinus betulus, goed tegen schaduw.

Naast een toepassing voor hagen wordt Carpinus betulus ook vaak gekweekt als leiboom, blokboom en als meerstammige boom. Een bijzondere vorm van Carpinus betulus is de ‘swing’ waarbij de stam in een gebogen vorm is gekweekt en de kroon tot een groene parasol is gevormd.

Carpinus betulus bloeit met onopvallende katjes in het voorjaar. In het najaar krijgt Carpinus betulus een gele herfstkleur voordat het blad (voor het grootste deel) afvalt.

Plantcategorie Boom
Plantgebruik: Haagplant,Klassieke tuin,Laanboom,Landschappelijke tuin,Meerstammige boom,Moderne tuin,Solitair
Nederlandse naam: Haagbeuk
Plantenherkomst: Europa
Grondsoort: bodemvaag
Lichtbehoefte: zon,halfschaduw,schaduw
Bloeikleur: onopvallend
Bloeiperiode: voorjaar
Bloemhoogte: 15.00-20.00 m
Bloemgeur: nee
Bladkleur: groen
Bladgrootte: middel (5-15 cm)
Wintergroen: nee
Herfstkleur: ja
Aantrekkelijk voor vogels: nee
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders: ja
Winterhard: ja
Giftig voor mens en dier: nee
Plantbeschrijving : Carpinus betulus is een inheemse boom die wel 15 tot 20 meter hoog kan worden en oa. vaak gebruikt wordt als haag of leiboom.
Mestbehoefte: jaarlijks mesten
Vochtbehoefte: droog
Windbeschutting gewenst: ja
Aantal per m2: 1

Hulp nodig om uw tuin te voorzien van de juiste planten?

  Een tuin zonder planten mist onmiskenbaar sfeer en nodigt niet uit om in te verblijven. Planten zorgen voor kleur en leven in de tuin en de tuin wordt aantrekkelijker naarmate er meer aandacht is besteed aan bijvoorbeeld mooie plantencombinaties, een mooie sierboom, de inpassing van wintergroene hagen en andere planten en het gebruik van opvallende voorjaarsbloeiers en planten met een warme herfstverkleuring.

  In een beplantingsplan geven wij precies aan hoeveel planten van welke plantensoort op een bepaalde plek in de tuin komen te staan. Bij het maken van een beplantingsplan houden wij altijd rekening met uw kleurwensen, plantvoorkeuren, grondsoort, licht en nog veel meer... om uw tuin in de juiste plantsfeer te brengen.

  Bent u zelf niet zo thuis in tuinbeplanting maar wilt u de tuinplanten wel zelf kunnen kopen en/of in de tuin aanbrengen? Wij kunnen samen met u een beplantingsplan ontwikkelen gebaseerd op uw wensen. Desgewenst kunnen wij de planten voor u leveren of voor u uitleggen zodat u de tuin kunt aanplanten.

  De kosten voor het maken van een beplantingsplan hangt af van uw keuze: een afspraak van een uur met de Schetsservice waarbij u tips en suggesties krijgt voor de te gebruiken planten of een gedetailleerd beplantingsplan waarbij de kosten afhangen van de bordergroottes.

  Vul het onderstaande formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met u op om een en ander toe te lichten of om een afspraak te maken.

  Uw naam (Verplicht)

  Uw e-mailadres (Verplicht)

  Uw telefoonnummer

  Plantnaam

  Mijn tuin ligt op het:

  NoordenNoordoostenOostenZuidoostZuidenWestenZuidwestenWeet ik niet

  Ik wil graag meer informatie over het maken van een beplantingsplan voor mijn tuin.Ik wil graag alleen meer informatie over deze plant mijn vraag hierover staat in het bericht hieronder.

  Uw bericht

  Door het formulier in te vullen gaat u akkoord met het Privacy Statement van Schetsservice

  Ja, ik ga akkoord