Alchemilla mollis

 • Algemene informatie
 • Details
 • Meer informatie

Alchemilla mollis, of (fraaie) vrouwenmantel, komt als wilde plant van nature voor in Oost-Europa en West-Azië. Vaak groeit Alchemilla mollis langs beekjes in weiden of in loof- en naaldhoutbossen.

Alchemilla mollis staat bekend als een vaste plant die zich gemakkelijk uitzaait maar ook gemakkelijk is wat betreft standplaats en groeiomstandigheden. Omdat Alchemilla mollis zich zo gemakkelijk uitzaait is de vrouwenmantel tegenwoordig in veel landen in West-Europa buiten de tuinen te vinden.

Vrouwenmantel groeit het beste op een zonnige of halfbeschaduwde plaats.

Het blad van Alchemilla mollis is aan de boven- en onderkant fijn behaard waardoor waterdruppels op de bladschijf kunnen blijven liggen.

Alchemilla mollis kan uitstekend tegen droogte wat Alchemilla mollis ook geschikt maakt op warme branderige plaatsen.

De bloeiwijze van Alchemilla mollis is groengeel en is zelfs voor ‘geelhaters’ vaak nog acceptabel.

Na de bloei in de periode mei-juni kan Alchemilla mollis er wat rommelig uit zien. Dan wordt het tijd om Alchemilla mollis terug te knippen. Na enkele weken verschijnt dan weer jong fris blad!

Plantcategorie Vaste plant
Plantgebruik: Bodembedekker,Cottagetuin,Jaren-dertigtuin,Klassieke tuin,Moderne tuin,Natuurtuin (bijen vlinders en hommels),Patiotuin,Prairietuin,Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Fraaie vrouwenmantel, vrouwenmantel
Plantenherkomst: Europa,West-Azië
Grondsoort: bodemvaag
Lichtbehoefte: zon,halfschaduw
Bloeikleur: geel
Bloeiperiode: zomer
Bloemhoogte: 0.50-1.00 m
Bloemgeur: nee
Bladkleur: groen
Bladgrootte: middel (5-15 cm)
Wintergroen: nee
Herfstkleur: nee
Aantrekkelijk voor vogels: nee
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders: ja
Winterhard: ja
Giftig voor mens en dier: nee
Plantbeschrijving : Alchemilla mollis of vrouwenmantel is een bekende vaste plant die vooral gewild is vanwege het mooie blad waar waterdruppels op blijven liggen.
Mestbehoefte: jaarlijks mesten
Vochtbehoefte: droog
Windbeschutting gewenst: ja
Aantal per m2: 6

Hulp nodig om uw tuin te voorzien van de juiste planten?

  Een tuin zonder planten mist onmiskenbaar sfeer en nodigt niet uit om in te verblijven. Planten zorgen voor kleur en leven in de tuin en de tuin wordt aantrekkelijker naarmate er meer aandacht is besteed aan bijvoorbeeld mooie plantencombinaties, een mooie sierboom, de inpassing van wintergroene hagen en andere planten en het gebruik van opvallende voorjaarsbloeiers en planten met een warme herfstverkleuring.

  In een beplantingsplan geven wij precies aan hoeveel planten van welke plantensoort op een bepaalde plek in de tuin komen te staan. Bij het maken van een beplantingsplan houden wij altijd rekening met uw kleurwensen, plantvoorkeuren, grondsoort, licht en nog veel meer... om uw tuin in de juiste plantsfeer te brengen.

  Bent u zelf niet zo thuis in tuinbeplanting maar wilt u de tuinplanten wel zelf kunnen kopen en/of in de tuin aanbrengen? Wij kunnen samen met u een beplantingsplan ontwikkelen gebaseerd op uw wensen. Desgewenst kunnen wij de planten voor u leveren of voor u uitleggen zodat u de tuin kunt aanplanten.

  De kosten voor het maken van een beplantingsplan hangt af van uw keuze: een afspraak van een uur met de Schetsservice waarbij u tips en suggesties krijgt voor de te gebruiken planten of een gedetailleerd beplantingsplan waarbij de kosten afhangen van de bordergroottes.

  Vul het onderstaande formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met u op om een en ander toe te lichten of om een afspraak te maken.

  Uw naam (Verplicht)

  Uw e-mailadres (Verplicht)

  Uw telefoonnummer

  Plantnaam

  Mijn tuin ligt op het:

  NoordenNoordoostenOostenZuidoostZuidenWestenZuidwestenWeet ik niet

  Ik wil graag meer informatie over het maken van een beplantingsplan voor mijn tuin.Ik wil graag alleen meer informatie over deze plant mijn vraag hierover staat in het bericht hieronder.

  Uw bericht

  Door het formulier in te vullen gaat u akkoord met het Privacy Statement van Schetsservice

  Ja, ik ga akkoord