Ajuga reptans 'Chocolate Chip'

 • Algemene informatie
 • Details
 • Meer informatie

Herkomst van kruipend zenegroen

Kruipend zenegroen komt van nature vrij algemeen voor in Nederland en België  maar is zeldzaam in Vlaanderen.

Kruipend zenegroen in de tuin

Ajuga houdt van een goed bemeste vochtige tuingrond en breidt zich dan uit met lange en bebladerde uitlopers die ook weer wortels maken. Door de uitlopers met wortels in stukken te knippen en opnieuw uit te planten kan een mooi dicht tapijt ontstaan.

Ajuga reptans ‘Chocolate Chip’ bloeit met opstaande blauwe bloemen in de periode mei-juni. De hoogte van het blad van Ajuga reptans ‘Chocolate Chip’ bedraagt circa 5 cm en met de bloem erbij wordt deze vaste plant circa 10 tot 15 cm hoog.

Het blad van Ajuga reptans ‘Chocolate Chip’ blijft vaak in de winter groenbruin maar echt wintergroen kunnen we Ajuga reptans ‘Chocolate Chip’ niet noemen. Het enkelvoudige blad van Ajuga is kruisgewijs tegenoverstaand en spatelvormig. Het gaafrandige blad van Ajuga reptans ‘Chocolate Chip’ is kleiner dan van de meeste Ajuga reptans-variëteiten.

De standplaats van Ajuga reptans ‘Chocolate Chip’ dient zonnig te zijn maar lichte schaduw wordt ook verdragen. De grond dient goed waterdoorlatend te zijn maar niet te droog. Ajuga reptans ‘Chocolate Chip’ kan toegepast worden als bodembedekker of als planten voor de voorrand van de border.

Onderhoud van kruipend zenegroen

Na een aantal jaren kunnen er gaten in de bodembedekker vallen. Het wordt dan tijd om het kruipend zenegroen uit te graven en her te verdelen.

Cultivars van kruipend zenegroen

Overigens bestaan er meerdere Ajuga reptans-variëteiten met een mooie donkerbruine bladkleur zoals:

A.r. ‘Atropurpurea’ – Het blad gelijk aan de soort alleen donker bruin.
A.r. ‘Braunherz’ – Het blad is zeer donker paarsbruin en glimt iets.
A.r. ‘Burgundy Glow’ – Het blad heeft drie kleuren waarbij de hoofdkleuren roomwit en groengrijs zijn. Daaroverheen lijkt een  roze kleursaus gegoten te zijn.
A.r. ‘Catlin’s Giant’ – Het blad is vrij donker maar de plant is in alles forser. Goed te gebruiken in de voorrand van een niet te droge border.
A.r. ‘Purple Torch’ – Het blad van dit zenegroen glimt iets. Het blad is niet heel donker.

Plantcategorie Vaste plant
Plantgebruik: Bodembedekker,Moderne tuin
Nederlandse naam: Kruipend zenegroen
Plantenherkomst: Europa
Grondsoort: veen,zand
Lichtbehoefte: zon
Bloeikleur: blauw
Bloeiperiode: voorjaar
Bloemhoogte: 0-0.10 m
Bloemgeur: nee
Bladkleur: bruin
Bladgrootte: klein (<5 cm)
Wintergroen: nee
Herfstkleur: nee
Aantrekkelijk voor vogels: nee
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders: ja
Winterhard: ja
Giftig voor mens en dier: nee
Plantbeschrijving : Ajuga reptans ‘Chocolate Chip’ heeft bodembedekkende eigenschappen en kan vanwege de geringe hoogte het beste in de voorrand van een border toegepast worden.
Mestbehoefte: jaarlijks mesten
Vochtbehoefte: vochtig
Windbeschutting gewenst: nee
Aantal per m2: 9

Hulp nodig om uw tuin te voorzien van de juiste planten?

  Een tuin zonder planten mist onmiskenbaar sfeer en nodigt niet uit om in te verblijven. Planten zorgen voor kleur en leven in de tuin en de tuin wordt aantrekkelijker naarmate er meer aandacht is besteed aan bijvoorbeeld mooie plantencombinaties, een mooie sierboom, de inpassing van wintergroene hagen en andere planten en het gebruik van opvallende voorjaarsbloeiers en planten met een warme herfstverkleuring.

  In een beplantingsplan geven wij precies aan hoeveel planten van welke plantensoort op een bepaalde plek in de tuin komen te staan. Bij het maken van een beplantingsplan houden wij altijd rekening met uw kleurwensen, plantvoorkeuren, grondsoort, licht en nog veel meer... om uw tuin in de juiste plantsfeer te brengen.

  Bent u zelf niet zo thuis in tuinbeplanting maar wilt u de tuinplanten wel zelf kunnen kopen en/of in de tuin aanbrengen? Wij kunnen samen met u een beplantingsplan ontwikkelen gebaseerd op uw wensen. Desgewenst kunnen wij de planten voor u leveren of voor u uitleggen zodat u de tuin kunt aanplanten.

  De kosten voor het maken van een beplantingsplan hangt af van uw keuze: een afspraak van een uur met de Schetsservice waarbij u tips en suggesties krijgt voor de te gebruiken planten of een gedetailleerd beplantingsplan waarbij de kosten afhangen van de bordergroottes.

  Vul het onderstaande formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met u op om een en ander toe te lichten of om een afspraak te maken.

  Uw naam (Verplicht)

  Uw e-mailadres (Verplicht)

  Uw telefoonnummer

  Plantnaam

  Mijn tuin ligt op het:

  NoordenNoordoostenOostenZuidoostZuidenWestenZuidwestenWeet ik niet

  Ik wil graag meer informatie over het maken van een beplantingsplan voor mijn tuin.Ik wil graag alleen meer informatie over deze plant mijn vraag hierover staat in het bericht hieronder.

  Uw bericht

  Door het formulier in te vullen gaat u akkoord met het Privacy Statement van Schetsservice

  Ja, ik ga akkoord