Vitex agnus-castus

 • Algemene informatie
 • Details
 • Meer informatie

De lilakleurige bloemen van Vitex agnus-castus lijken in eerste instantie sterk op de bloemen van een vlinderstruik maar de vorm van het blad wijkt af. Het blad van Vitex agnus-castus is handvormig samengesteld en bestaat uit 5-7 smalle blaadjes. Het blad van de Buddleja of vlinderstruik is lancetvormig met een gezaagde rand.

Van origine komt Vitex agnus-castus of monnikspeper uit het Middellandse zee zeegebied en ten oosten daar van tot in Centraal-Azië.

Vitex agnus-castus of monnikspeper wordt ongeveer 170 cm hoog en wordt minstens net zo breed.

Vitex agnus-castus bloeit voornamelijk in de periode september-oktober maar de bloei begint soms ook al in augustus.

In de tuin kan Vitex agnus-castus gebruikt worden als solitairstruik in een lage beplanting. Vitex agnus-castus stelt een beschutte maar zonnige standplaats op prijs want de monnikspeper kan behoorlijk invriezen. Meestal herstelt Vitex agnus-castus zich na de vorst goed vanuit de basistakken.

 

Plantcategorie Sierheester
Plantgebruik: Cottagetuin,Natuurtuin (bijen vlinders en hommels),Solitair
Nederlandse naam: Monnikspeper
Plantenherkomst: Europa,West-Azië
Grondsoort: bodemvaag
Lichtbehoefte: zon
Bloeikleur: paars
Bloeiperiode: zomer
Bloemhoogte: 1.50-2.00 m
Bloemgeur: ja
Bladkleur: groen
Bladgrootte: middel (5-15 cm)
Wintergroen: nee
Herfstkleur: nee
Aantrekkelijk voor vogels: nee
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders: ja
Winterhard: redelijk
Giftig voor mens en dier: nee
Plantbeschrijving : Vitex agnus-castus of monnikspeper is een mooie sierheester die bij vorst wel in kan vriezen.
Mestbehoefte: jaarlijks mesten
Vochtbehoefte: droog
Windbeschutting gewenst: ja
Aantal per m2: 1

Hulp nodig om uw tuin te voorzien van de juiste planten?

  Een tuin zonder planten mist onmiskenbaar sfeer en nodigt niet uit om in te verblijven. Planten zorgen voor kleur en leven in de tuin en de tuin wordt aantrekkelijker naarmate er meer aandacht is besteed aan bijvoorbeeld mooie plantencombinaties, een mooie sierboom, de inpassing van wintergroene hagen en andere planten en het gebruik van opvallende voorjaarsbloeiers en planten met een warme herfstverkleuring.

  In een beplantingsplan geven wij precies aan hoeveel planten van welke plantensoort op een bepaalde plek in de tuin komen te staan. Bij het maken van een beplantingsplan houden wij altijd rekening met uw kleurwensen, plantvoorkeuren, grondsoort, licht en nog veel meer... om uw tuin in de juiste plantsfeer te brengen.

  Bent u zelf niet zo thuis in tuinbeplanting maar wilt u de tuinplanten wel zelf kunnen kopen en/of in de tuin aanbrengen? Wij kunnen samen met u een beplantingsplan ontwikkelen gebaseerd op uw wensen. Desgewenst kunnen wij de planten voor u leveren of voor u uitleggen zodat u de tuin kunt aanplanten.

  De kosten voor het maken van een beplantingsplan hangt af van uw keuze: een afspraak van een uur met de Schetsservice waarbij u tips en suggesties krijgt voor de te gebruiken planten of een gedetailleerd beplantingsplan waarbij de kosten afhangen van de bordergroottes.

  Vul het onderstaande formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met u op om een en ander toe te lichten of om een afspraak te maken.

  Uw naam (Verplicht)

  Uw e-mailadres (Verplicht)

  Uw telefoonnummer

  Plantnaam

  Mijn tuin ligt op het:

  NoordenNoordoostenOostenZuidoostZuidenWestenZuidwestenWeet ik niet

  Ik wil graag meer informatie over het maken van een beplantingsplan voor mijn tuin.Ik wil graag alleen meer informatie over deze plant mijn vraag hierover staat in het bericht hieronder.

  Uw bericht

  Door het formulier in te vullen gaat u akkoord met het Privacy Statement van Schetsservice

  Ja, ik ga akkoord