Phlomis russeliana

 • Algemene informatie
 • Details
 • Meer informatie

Phlomis russeliana, brandkruid of etagebloem, is inheems in het noordelijk deel van Turkije en in Syrië waar het brandkruid groeit en bloeit op lege terreinen, in bossen en onder kreupelhout.

Phlomis russeliana breidt zich in de tuin zowel boven als onder de grond langzaam uit en kan na een tijdje een grote pol worden.

De bloeitijd van etagebloem of brandkruid valt in de periode van mei-september en de bloemstengels zijn dan ongeveer 80 tot 90 cm hoog.

De naam etagebloem heeft de naam gekregen vanwege de kransgewijze plaatsing van de gele lipbloemen die in etages boven elkaar staan.

Het blad van Phlomis russeliana heeft een golvende rand en is eirond van vorm. Het brandkruid staat graag op een halfbeschaduwde plaats maar kan ook in de volle zon staan.

Na de bloei kunnen de mooie uitgebloeide stengels nog lang blijven staan tot diep in de winter.

Plantcategorie Vaste plant
Plantgebruik: Cottagetuin,Moderne tuin,Natuurtuin (bijen vlinders en hommels),Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Brandkruid, etagebloem
Synoniem naam: Phlomis samia Boiss, Phlomis viscosa
Grondsoort: bodemvaag
Lichtbehoefte: zon,halfschaduw
Bloeikleur: geel
Bloeiperiode: zomer
Bloemhoogte: 0.50-1.00 m
Bloemgeur: nee
Bladkleur: groen
Bladgrootte: middel (5-15 cm)
Wintergroen: nee
Herfstkleur: nee
Aantrekkelijk voor vogels: nee
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders: ja
Winterhard: ja
Giftig voor mens en dier: nee
Plantbeschrijving : Phlomis russeliana, brandkruid of etagebloem, is een waardevolle en sterke tuinplant met een lange bloei en ene goed wintersilhouet.
Mestbehoefte: jaarlijks mesten
Vochtbehoefte: droog
Windbeschutting gewenst: nee
Aantal per m2: 6

Hulp nodig om uw tuin te voorzien van de juiste planten?

  Een tuin zonder planten mist onmiskenbaar sfeer en nodigt niet uit om in te verblijven. Planten zorgen voor kleur en leven in de tuin en de tuin wordt aantrekkelijker naarmate er meer aandacht is besteed aan bijvoorbeeld mooie plantencombinaties, een mooie sierboom, de inpassing van wintergroene hagen en andere planten en het gebruik van opvallende voorjaarsbloeiers en planten met een warme herfstverkleuring.

  In een beplantingsplan geven wij precies aan hoeveel planten van welke plantensoort op een bepaalde plek in de tuin komen te staan. Bij het maken van een beplantingsplan houden wij altijd rekening met uw kleurwensen, plantvoorkeuren, grondsoort, licht en nog veel meer... om uw tuin in de juiste plantsfeer te brengen.

  Bent u zelf niet zo thuis in tuinbeplanting maar wilt u de tuinplanten wel zelf kunnen kopen en/of in de tuin aanbrengen? Wij kunnen samen met u een beplantingsplan ontwikkelen gebaseerd op uw wensen. Desgewenst kunnen wij de planten voor u leveren of voor u uitleggen zodat u de tuin kunt aanplanten.

  De kosten voor het maken van een beplantingsplan hangt af van uw keuze: een afspraak van een uur met de Schetsservice waarbij u tips en suggesties krijgt voor de te gebruiken planten of een gedetailleerd beplantingsplan waarbij de kosten afhangen van de bordergroottes.

  Vul het onderstaande formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met u op om een en ander toe te lichten of om een afspraak te maken.

  Uw naam (Verplicht)

  Uw e-mailadres (Verplicht)

  Uw telefoonnummer

  Plantnaam

  Mijn tuin ligt op het:

  NoordenNoordoostenOostenZuidoostZuidenWestenZuidwestenWeet ik niet

  Ik wil graag meer informatie over het maken van een beplantingsplan voor mijn tuin.Ik wil graag alleen meer informatie over deze plant mijn vraag hierover staat in het bericht hieronder.

  Uw bericht

  Door het formulier in te vullen gaat u akkoord met het Privacy Statement van Schetsservice

  Ja, ik ga akkoord