Helleborus niger

 • Algemene informatie
 • Details
 • Meer informatie

Vaste planten die in de wintermaanden bloeien zijn vrij zeldzaam maar de kerstroos Helleborus niger is er 1 van! Deze kerstroos komt oorspronkelijk voor in de Oostelijke Alpen en de Noordelijk Apennijnen in de landen (Zuid) Duitsland, Zwitserland tot aan Italië en Tsjechië.

Helleborus niger of kerstroos groeit en bloeit met witte bloemen op kalkrijke plaatsen onder naaldbomen in de periode januari tot april.

De kerstroos is wintergroen en wordt ongeveer 30 cm hoog maar deze Helleborus staat niet bekend als een gemakkelijke tuinplant. Vanwege de vroege bloei is deze kerstroos van grote betekenis voor de eerste hommels en bijen.

Helleborus niger moet in ieder geval op een halfbeschaduwde plaats in de tuin geplant worden waarbij de bodem kalkhoudend maar voldoende vruchtbaar en voldoende waterdoorlatend.

De jonge scheuten zijn in trek bij slakken en moeten daartegen beschermd worden.

Plantcategorie Vaste plant
Plantgebruik: Cottagetuin,Klassieke tuin,Moderne tuin,Oosterse (Japanse) tuin,Solitair,Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Kerstrood, nieskruid
Plantenherkomst: Europa
Grondsoort: bodemvaag
Lichtbehoefte: halfschaduw
Bloeikleur: wit
Bloeiperiode: winter
Bloemhoogte: 0.20-0.50 m
Bloemgeur: nee
Bladkleur: groen
Bladgrootte: middel (5-15 cm)
Wintergroen: ja
Herfstkleur: nee
Aantrekkelijk voor vogels: nee
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders: ja
Winterhard: ja
Giftig voor mens en dier: nee
Plantbeschrijving : Helleborus is een wintergroene en winterbloeiende vaste plant voor een kalkrijke halfbeschaduwde plek in de border.
Mestbehoefte: jaarlijks mesten
Vochtbehoefte: droog
Windbeschutting gewenst: nee
Aantal per m2: 7

Hulp nodig om uw tuin te voorzien van de juiste planten?

  Een tuin zonder planten mist onmiskenbaar sfeer en nodigt niet uit om in te verblijven. Planten zorgen voor kleur en leven in de tuin en de tuin wordt aantrekkelijker naarmate er meer aandacht is besteed aan bijvoorbeeld mooie plantencombinaties, een mooie sierboom, de inpassing van wintergroene hagen en andere planten en het gebruik van opvallende voorjaarsbloeiers en planten met een warme herfstverkleuring.

  In een beplantingsplan geven wij precies aan hoeveel planten van welke plantensoort op een bepaalde plek in de tuin komen te staan. Bij het maken van een beplantingsplan houden wij altijd rekening met uw kleurwensen, plantvoorkeuren, grondsoort, licht en nog veel meer... om uw tuin in de juiste plantsfeer te brengen.

  Bent u zelf niet zo thuis in tuinbeplanting maar wilt u de tuinplanten wel zelf kunnen kopen en/of in de tuin aanbrengen? Wij kunnen samen met u een beplantingsplan ontwikkelen gebaseerd op uw wensen. Desgewenst kunnen wij de planten voor u leveren of voor u uitleggen zodat u de tuin kunt aanplanten.

  De kosten voor het maken van een beplantingsplan hangt af van uw keuze: een afspraak van een uur met de Schetsservice waarbij u tips en suggesties krijgt voor de te gebruiken planten of een gedetailleerd beplantingsplan waarbij de kosten afhangen van de bordergroottes.

  Vul het onderstaande formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met u op om een en ander toe te lichten of om een afspraak te maken.

  Uw naam (Verplicht)

  Uw e-mailadres (Verplicht)

  Uw telefoonnummer

  Plantnaam

  Mijn tuin ligt op het:

  NoordenNoordoostenOostenZuidoostZuidenWestenZuidwestenWeet ik niet

  Ik wil graag meer informatie over het maken van een beplantingsplan voor mijn tuin.Ik wil graag alleen meer informatie over deze plant mijn vraag hierover staat in het bericht hieronder.

  Uw bericht

  Door het formulier in te vullen gaat u akkoord met het Privacy Statement van Schetsservice

  Ja, ik ga akkoord