Gaultheria shallon

 • Algemene informatie
 • Details
 • Meer informatie

De herkomst van Gaultheria shallon of appeltjesblad

Gaultheria shallon, appeltjesblad of bergthee, behoort tot de heide-familie en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika waar deze plant te vinden is als onderbegroeiing van naaldhoutbossen.

Het gebruik van Gaultheria shallon of appeltjesblad in de tuin

Gaultheria shallon is een wintergroene heesterachtige plant en kan zich sterk uitbreiden met ondergrondse worteluitlopers en kan gaan woekeren. Om deze reden is het zaak om ervoor te zorgen dat Gaultheria shallon zich niet al te sterk uit kan breiden door een wortelbegrenzer toe te passen.

De zwarte bessen die na de bloei ontstaan zijn eetbaar, vitaminerijk en werden door de indianen zowel vers als in koeken gegeten.

De bloemetjes van Gaultheria shallon lijken op porseleinen klokjes of urnen en verschijnen in mei.

De hoogte van Gaultheria shallon bedraagt in tuinen tussen de 30 cm en de 80 cm hoewel de struik soms ook enkele meters hoog kan worden.

Het wintergroene blad van Gaultheria shallon is eivormig, dik en vrij donkergroen en wordt door bloemisten veel gebruikt in boeketten.

Gaultheria shallon of appeltjesblad combineren

Gaultheria shallon is als groepsbeplanting goed te combineren als  wintergroene onderbeplanting van hogere sierheesters zoals bijvoorbeeld krentenboompje, seringen. Appeltjesblad is eveneens goed te combineren met heide (ericacea) en in een beplanting van coniferen.

Plantcategorie Sierheester
Plantgebruik: Bodembedekker,Natuurtuin (bijen vlinders en hommels),Taludbeplanting
Nederlandse naam: Bergthee, appeltjesblad
Plantenherkomst: Noord-Amerika
Grondsoort: bodemvaag
Lichtbehoefte: zon,halfschaduw
Bloeikleur: wit
Bloeiperiode: voorjaar
Bloemhoogte: 0.20-0.50 m
Bloemgeur: nee
Bladkleur: groen
Bladgrootte: middel (5-15 cm)
Wintergroen: ja
Herfstkleur: nee
Aantrekkelijk voor vogels: nee
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders: ja
Winterhard: ja
Giftig voor mens en dier: nee
Plantbeschrijving : Gaultheria shallon is een gemakkelijke wintergroene bodembedekker die je een beetje in de gaten moet houden.
Mestbehoefte: jaarlijks mesten
Vochtbehoefte: droog
Windbeschutting gewenst: nee
Aantal per m2: 5

Hulp nodig om uw tuin te voorzien van de juiste planten?

  Een tuin zonder planten mist onmiskenbaar sfeer en nodigt niet uit om in te verblijven. Planten zorgen voor kleur en leven in de tuin en de tuin wordt aantrekkelijker naarmate er meer aandacht is besteed aan bijvoorbeeld mooie plantencombinaties, een mooie sierboom, de inpassing van wintergroene hagen en andere planten en het gebruik van opvallende voorjaarsbloeiers en planten met een warme herfstverkleuring.

  In een beplantingsplan geven wij precies aan hoeveel planten van welke plantensoort op een bepaalde plek in de tuin komen te staan. Bij het maken van een beplantingsplan houden wij altijd rekening met uw kleurwensen, plantvoorkeuren, grondsoort, licht en nog veel meer... om uw tuin in de juiste plantsfeer te brengen.

  Bent u zelf niet zo thuis in tuinbeplanting maar wilt u de tuinplanten wel zelf kunnen kopen en/of in de tuin aanbrengen? Wij kunnen samen met u een beplantingsplan ontwikkelen gebaseerd op uw wensen. Desgewenst kunnen wij de planten voor u leveren of voor u uitleggen zodat u de tuin kunt aanplanten.

  De kosten voor het maken van een beplantingsplan hangt af van uw keuze: een afspraak van een uur met de Schetsservice waarbij u tips en suggesties krijgt voor de te gebruiken planten of een gedetailleerd beplantingsplan waarbij de kosten afhangen van de bordergroottes.

  Vul het onderstaande formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met u op om een en ander toe te lichten of om een afspraak te maken.

  Uw naam (Verplicht)

  Uw e-mailadres (Verplicht)

  Uw telefoonnummer

  Plantnaam

  Mijn tuin ligt op het:

  NoordenNoordoostenOostenZuidoostZuidenWestenZuidwestenWeet ik niet

  Ik wil graag meer informatie over het maken van een beplantingsplan voor mijn tuin.Ik wil graag alleen meer informatie over deze plant mijn vraag hierover staat in het bericht hieronder.

  Uw bericht

  Door het formulier in te vullen gaat u akkoord met het Privacy Statement van Schetsservice

  Ja, ik ga akkoord