Fagus sylvatica

  • Algemene informatie
  • Details
  • Meer informatie

De gewone beuk of Fagus sylvatica is een inheemse loofboomsoort die van nature voorkomt op vochthoudende, goed doorlatende, kalkrijke, leemhoudende bodems. Hoge grondwaterstanden of droge zandgronden worden door Fagus sylvatica slecht verdragen.
De gewone beuk kan op een gunstige standplaats meer dan 40 meter hoog worden en honderden jaren oud en om deze redenen is een gewone beuk geen boomsoort voor een te kleine tuin. Wel worden en werden beuken vaak gebruikt voor monumentale lanen.

Het blad van de beuk heeft een gave lichtgolvende rand met bladnerven die niet verdiept liggen. Hierdoor is het blad gemakkelijk te onderscheiden van haagbeuk omdat deze plant een gezaagde bladrand heeft met dieper liggende nerven.

Beuken worden vaak gebruikt om er hagen van te maken. Het verdorde blad blijft lang in de hagen hangen waardoor ze minder transparant worden en meer privacy geven dan bijvoorbeeld de haagbeuk.

Om het goed aanslaan van een beukenhaag te bevorderen wordt geadviseerd om beuken die met kale wortel worden geplant te voorzien van beukengrond. Beuken leven in symbiose met een schimmel en met beukengrond wordt in deze behoefte voorzien. Na het planten mag beuk niet teveel water krijgen want anders spoelt de schimmel direct uit. Het is echter ook mogelijk om beuk uit een container (pot). inclusief de potgrond, te planten alleen zijn de planten meestal een stuk duurder dan wortelgoed. Het beste tijdstip om een beuk te planten is tegen het einde van de winterperiode. De verkoop van wortelgoed stokt wanneer het warmer wordt en de beuken op het punt staan uit te lopen. Het risico op verdroging wordt dan te groot.

Een beuk kan last krijgen van verschillende aantastingen zoals het beukenbladluis,  gewone meniezwammetje, roetdauw en bij jonge beuken bastkanker. Ook is de bast van Fagus sylvatica gevoelig voor zonnebrand en kunnen de beuken,  wanneer de situatie hierom vraagt, ter bescherming tegen de zon het beste omwikkeld worden met bijvoorbeeld jute.

Beuken zijn eenhuizig en hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Bestuiving vindt plaats door de wind. Na de bloei worden eetbare beukennootjes gevormd die in setjes van twee beschermd worden door een napje. In de herfst vallen de napjes in vier stukken op de grond. Verspreiding vindt dan oa. plaats door eekhoorns en muizen die er hun wintervoorraad mee aanvullen. Beukennoten bevatten toxines (fagine) die voor paarden giftig kunnen zijn.

Plantcategorie Boom
Plantgebruik: Haagplant,Laanboom,Landschappelijke tuin,Solitair
Nederlandse naam: Gewone beuk, beuk
Plantenherkomst: Europa
Grondsoort: zand
Bloeikleur: wit
Bloeiperiode: voorjaar
Bloemhoogte: 25.00-40.00 m
Bloemgeur: nee
Bladkleur: groen
Bladgrootte: middel (5-15 cm)
Wintergroen: nee
Herfstkleur: ja
Aantrekkelijk voor vogels: ja
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders: nee
Winterhard: ja
Giftig voor mens en dier: ja
Plantbeschrijving : De gewone beuk of Fagus sylvatica wordt zowel als laanboom, solitairboom of als beukenhaag aangeplant.
Mestbehoefte: niet mesten
Vochtbehoefte: vochtig
Windbeschutting gewenst: nee
Aantal per m2: 1

Hulp nodig om uw tuin te voorzien van de juiste planten?

    Een tuin zonder planten mist onmiskenbaar sfeer en nodigt niet uit om in te verblijven. Planten zorgen voor kleur en leven in de tuin en de tuin wordt aantrekkelijker naarmate er meer aandacht is besteed aan bijvoorbeeld mooie plantencombinaties, een mooie sierboom, de inpassing van wintergroene hagen en andere planten en het gebruik van opvallende voorjaarsbloeiers en planten met een warme herfstverkleuring.

    In een beplantingsplan geven wij precies aan hoeveel planten van welke plantensoort op een bepaalde plek in de tuin komen te staan. Bij het maken van een beplantingsplan houden wij altijd rekening met uw kleurwensen, plantvoorkeuren, grondsoort, licht en nog veel meer... om uw tuin in de juiste plantsfeer te brengen.

    Bent u zelf niet zo thuis in tuinbeplanting maar wilt u de tuinplanten wel zelf kunnen kopen en/of in de tuin aanbrengen? Wij kunnen samen met u een beplantingsplan ontwikkelen gebaseerd op uw wensen. Desgewenst kunnen wij de planten voor u leveren of voor u uitleggen zodat u de tuin kunt aanplanten.

    De kosten voor het maken van een beplantingsplan hangt af van uw keuze: een afspraak van een uur met de Schetsservice waarbij u tips en suggesties krijgt voor de te gebruiken planten of een gedetailleerd beplantingsplan waarbij de kosten afhangen van de bordergroottes.

    Vul het onderstaande formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met u op om een en ander toe te lichten of om een afspraak te maken.

    Uw naam (Verplicht)

    Uw e-mailadres (Verplicht)

    Uw telefoonnummer

    Plantnaam

    Mijn tuin ligt op het:

    NoordenNoordoostenOostenZuidoostZuidenWestenZuidwestenWeet ik niet

    Ik wil graag meer informatie over het maken van een beplantingsplan voor mijn tuin.Ik wil graag alleen meer informatie over deze plant mijn vraag hierover staat in het bericht hieronder.

    Uw bericht

    Door het formulier in te vullen gaat u akkoord met het Privacy Statement van Schetsservice

    Ja, ik ga akkoord