Tuinverlichting langs een pad

Tuinverlichting voor sfeer en veiligheid

Iedereen kan bedenken dat goede tuinverlichting iets toevoegt aan de sfeer en veiligheid van een tuin. En met veiligheid bedoel ik niet alleen de veiligheid tegen ongewenst bezoek maar ook met de veiligheid met betrekking tot het goed uitlichten van treden en trappen. Immers gebeuren de meeste dodelijke ongelukken nog steeds door vallen en niet door bijvoorbeeld auto-ongelukken…

Tegenwoordig wordt tuinverlichting aangeboden in drie verschillende hoofdgroepen: 12 volt verlichting, 24 volt verlichting en 220 volt verlichting. Welke tuinverlichting het beste bij uw tuin en leefsituatie past is afhankelijk van uw wensen, de grootte van uw tuin en het beschikbare budget.

Tuinverlichting bij de vijver

 

Tips voor tuinverlichting

Wat u beter niet kunt doen is hoge lichtmasten type ‘grachtengordel Amsterdam’ in uw tuin plaatsen. U maakt dan van de lichtmast zelf een eyecatcher terwijl het veel subtieler kan. Een spotje gericht op een eyecatcher of tuinornament, wat het ook is, is bijna altijd veel fraaier.

Ook het plaatsen van grondspots terwijl de spots niets aanlichten is eigenlijk niet zo slim. Het is veel verstandiger om de spots te gebruiken om een mooie solitairstruik, leiboom of solitaire boom aan te lichten waardoor het licht door weerkaatsing zich kan verspreiden en bijdraagt aan de beoogde tuinsfeer.

Het aanlichten van trappen en treden kan het beste vanaf de zijkant gebeuren door middel van spots die strijklicht geven. Soms gebruiken we onder de treden een LED-strip om (warm) licht gelijkmatig te verspreiden.

Wandarmaturen geven een schutting of een muur een extra accent. Bij het bepalen van het juiste type kijk de verlichtingsadviseur niet alleen naar de plaatsingshoogte op de muur maar ook naar de richting en vorm van de lichtbundel. Soms worden twee wandarmaturen vlak naast elkaar bevestigd waarbij de lichtbundels op de muur of schutting overlappen en het lichteffect nog indrukwekkender is.

Bij de tuinpoort kan het beste een goede spot met een bewegingsmelder worden aangebracht. Uiteraard hoeft deze spot niet aan te gaan op het moment dat de ‘normale’ tuinverlichting aan gaat.

Een aantal tuinverlichtingfabrikanten geven zelf ook bruikbare tips. Kijk bijvoorbeeld ook een keer op de website van In-lite voor mooie verlichtingsvoorbeelden.

Tuinontwerp en tuinverlichting

In een goed tuinontwerp wordt door de ontwerper vaak plekken aangegeven waar een verlichtingsarmatuur gewenst is. Ook bij de Schetsservice geven we bijna altijd op de tuinschets aan waar u het beste verlichtingsarmaturen kunt aanbrengen.

Tuinverlichting bij een trap

Verlichting in het straatwerk kan mooi zijn wanneer het armatuurtje ook een muur of plantenbak uitlicht. Verlichting in bestrating van opritten kan juist verblindend werken; beter is het om armaturen naast de oprit te plaatsen waarvan het licht naar beneden schijnt.

Tuinverlichting bij bolbomen
Wilt u dit bericht delen? Deel het via:
Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Gerelateerde Tuintips!