Hydrangea arborescens 'Annabelle'

  • Algemene informatie
  • Details
  • Supersnel een mooie tuin?

De herkomst van Hydrangea arborescens ‘Annabelle’

Hydrangea arborescens komt oorspronkelijk uit oostelijk deel van Noord-Amerika.

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ in de tuin

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ of Hydrangea ‘Annabelle’, is een hortensia met grote halve bolvormige bloemen met een doorsnede van wel 15-20 cm.

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ bloeit op 1-jarig hout waardoor de bloemknoppen van deze hortensia niet kunnen bevriezen. Omdat de bloemen steriel zijn trekken ze echter geen bijen en vlinders.

De bolvormige tuilen van Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ zijn aanvankelijk groenig van kleur en verkleuren daarna wit. In het najaar of door te felle zon en verkleurt Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ naar lichtbruin. In de winterperiode kunnen de oude bloemen wel lang aan de struik blijven zitten.

Door allerlei tuinbladen is Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ heel populair geworden en toegegeven… onder de witte hortensia’s is het best een beauty.

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ is wel windgevoelig en kan beter niet op winderige plaatsen aangeplant worden. Door regenwater worden de bloemen zwaar en buigen door. Aanhoudende buien zorgen ervoor dat de hortensia’s uit elkaar vallen en op de grond liggen. Inmiddels zijn er betere alternatieven voor deze problemen.

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ combineren

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ is een bladverliezende struik en de takken worden meestal beëindigd door een uitgebloeide bolvormige bloem. Wilt u Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ combineren dan kan dat het beste met een wintergroene onderbeplanting van bodembedekkers. Planten die hiervoor te gebruiken zijn Carex-soorten (zegge), Vinca minor-cultivars (kleine maagdenpalm of Liriope-soorten (leliegras), Euonymus-soorten (struikkamperfoelie) of Pachysandra terminalis-cultivars (schaduwkruid). De laatste is wel wat gevoeliger voor schimmel dus met mate toepassen. Halfwintergroen zijn oa. Geranium macrrorhizum-cultivars of Waldsteinia ternata (goudaardbei). De laatste heeft gele aardbei-achtige bloemen maar bedenk wel: deze plant bloeit in het voorjaar en is tijdens de bloei van Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ gewoon groen.

Onderhoud van Hydrangea arborescens ‘Annabelle’

In de winter kunnen de uitgebloeide takken op 20 cm boven de grond afgeknipt worden zodat Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ op een aantal ogen weer uit kan lopen.

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ heeft vrij slappe takken die na een regenbui diep door kunnen hangen. Het is verstandig om deze bolhortensia binnen hagen te planten zoals beuk (Fagus) of venijnboom (Taxus). De hagen geven de bolhortensia de nodige steun.

Plantcategorie Sierheester
Plantgebruik: Cottagetuin,Jaren-dertigtuin,Klassieke tuin,Moderne tuin,Patiotuin
Nederlandse naam: Bolhortensia, hortensia 'Annabelle'
Plantenherkomst: Noord-Amerika
Grondsoort: veen,zand
Lichtbehoefte: zon,halfschaduw
Bloeikleur: wit
Bloeiperiode: zomer
Bloemhoogte: 1.00-1.50 m
Bloemgeur: nee
Bladkleur: groen
Bladgrootte: middel (5-15 cm)
Wintergroen: nee
Herfstkleur: nee
Aantrekkelijk voor vogels: nee
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders: nee
Winterhard: ja
Giftig voor mens en dier: nee
Plantbeschrijving : <em>Hydrangea arborescens</em> 'Annabelle' is lange tijd de populairste hortensia geweest omdat tijdens de bloei de witte bolvormige bloemen een lust voor het oog zijn. Nadeel van deze bolhortensia zijn de wat slappe takken die doorhangen na regenbuien.
Mestbehoefte: jaarlijks mesten
Vochtbehoefte: vochtig
Windbeschutting gewenst: ja
Aantal per m2: 1

Hulp nodig om uw tuin te voorzien van de juiste planten?