Tuin ontwerpen

Een tuin ontwerpen wordt door veel mensen vaak onderschat. Het lijkt misschien eenvoudig maar er zijn, net als bij het inrichten van een woning, allemaal keuzes te maken. Keuzes die te maken hebben met vormgeving, functionaliteit, materiaalkeuze, tuinonderhoud, beleving, beplanting. Ook aspecten als hoogteverschillen maken, een fietsenberging inpassen en voor 12 volt, 24 volt of 220 volt tuinverlichting kiezen vragen afwegingen en het maken van keuzes. Een afspraak met een ervaren tuinontwerper kan het proces van ‘kiezen’ en keuzes maken aanzienlijk versnellen.

Hoe ontwerp je een tuin?

Het maken van een goede ondergrond tekening (of basistekening) van de tuin op schaal is de eerste vereiste. Op deze tekening staan de contouren van de woning met de ramen en deuren op de juiste plek ingetekend. Ook het aangeven van de noordpijl is van belang. Verder staan er op de ondergrond tekening alle onderdelen die in de tuin staan en blijven staan zoals een schuur, een boom, een vijvertje.

Op de wensenlijst komen alle onderdelen die verwerkt moeten worden in het tuinontwerp. Voorbeelden zijn: een zonneterras, een schaduwterras, gazon, zandbak, trampoline, droogmolen etc.

De verschillende onderdelen worden op een logische plek geschetst op de basistekening op een zodanige manier dat er mooie verhoudingen ontstaan, de looplijnen logisch worden en alles een functionele plek krijgt.

Tuin ontwerpen
Gaat u uw eigen tuin ontwerpen of vraagt u hulp?

Daarna volgt een proces van verder vormgeven en materialen kiezen die op elkaar afgestemd worden. Een tuinontwerper zal ook herhalingen van bijvoorbeeld zwarte schuttingdelen wensen, leibomen in een bepaald ritme plaatsen en aandacht besteden aan de seizoensaspecten van beplanting. Alles moet in balans worden gebracht.

Heeft u zelf onvoldoende inlevingsvermogen in het uiteindelijke resultaat dan kunt u een beroep doen op de tuinontwerpers van de Schetsservice. Samen een tuin ontwerpen is leuk en leerzaam!

De tuin en de wet

Bijna iedereen in Nederland heeft buren en daar dienen we dan ook rekening mee te houden. Om wederzijdse ergernis te voorkomen is het verstandig om aan de wettelijke regels te voldoen op het gebied van erfafscheidingen, bomen planten etc. Ook aan de grootte en hoogtes van overkappingen en carports  worden regels gesteld. Sommige bouwwerken in de tuin mogen vergunningvrij gebouwd worden en andere weer niet. Een tuin ontwerpen vraagt dus ook wat kennis op dit gebied.

De voordelen van tuin ontwerpen

Het laten maken van een tuinschets is een verstandige keuze. Vooral wanneer u nog vele jaren van uw tuin wilt genieten. Het resultaat wordt nog beter wanneer de tuinontwerper ook de schets uit kan werken in een concreet en wel doordacht tuinontwerp.

Een uitgewerkt tuinontwerp is te beschouwen als een overeenkomst tussen de tuinontwerper, de opdrachtgever en de uitvoerende partij. Uiteindelijk gaat het om het eindresultaat met toegevoegde waarde waarbij alle partijen, opdrachtgever, tuinontwerper en hovenier tevreden zijn.

U kunt het ook zo zien. Het tuinontwerp bevat de kunde en creativiteit van de tuinontwerper. De opdrachtgever weet wat hij uiteindelijk krijgt. De hovenier weet wat er van hem wordt verwacht en realiseert de tuin binnen het vastgestelde budget en opdracht. Een tuin ontwerpen is niet zo eenvoudig als het lijkt…

Maak een afspraak met een tuinontwerper

U betaalt vooraf een bedrag van €15,- voor uw reservering. De kosten van een schetsafspraak bedragen (2024) € 135,- per uur en € 32,50,- per volgend kwartier. Hier worden uw reserveringskosten vanaf getrokken, de resterende kosten kunt u voldoen op locatie. Wanneer u de afspraak wenst te annuleren dient u dit 24 uur van te voren te doen.

Laden...