Spoorbloem (Centranthus ruber Coccineus)
Spoorbloem (Centranthus ruber Coccineus) wordt ook wel rode spoorbloem of rode valeriaan genoemd. De oude naam rode valeriaan wordt nog weinig gebruikt en meestal wordt Centranthus ruber beschreven als rode spoorbloem. In het Engels heeft de spoorbloem grappige namen zoals Jupiterbaard, vossenborstel, kus-me-snel en duivelsbaard.
De botanische soort Centranthus ruber komt oorspronkelijk voor in het Middellandse zeegebied. De rode spoorbloem is vaak te vinden op rotsige plekken en hellingen, tussen ruïnes, op oude kalkrijke muren en op kiezelstranden. Centranthus ruber komt in Nederland en Engeland verwilderd voor. In Zuid-Afrika (West-Kaap) deze tuinplant te boek als invasieve soort en mag om deze reden niet worden bezeten, verhandeld, verkocht, verplaatst, verplant, gedumpt of worden weggegeven.
De officiele schrijfwijze van spoorbloem (Centranthus ruber Coccineus) is Centranthus ruber 'Coccineus'.
Spoorbloem (Centranthus ruber Coccineus) in de tuin
De rode spoorbloem staat algemeen bekend als een gemakkelijke langbloeiende tuinplant tenminste bij gebruik in een wat nonchalante tuin want Centranthus ruber ‘Coccineus’ zaait zichzelf onder gunstige omstandigheden net als stijf ijzerhard (Verbena bonariensis) uit.
Spoorbloem (Centranthus ruber Coccineus) staat bekend als vaste plant maar is eigenlijk een halfheester. De basis van de planten kan verhouten net als bij lavendel. De kweekvorm 'Coccineus' heeft grotere bloemen en bloeit ook langer.
Het tegenoverstaande blad van de rode spoorbloem is tussen de 5 en 7 cm lang. De onderste ovale of lancetvormige bladeren zijn gesteeld in tegenstelling tot de bovenste bladeren die geen stelen hebben.
Centranthus ruber ‘Coccineus’ wordt circa 80-90 cm hoog en de bloemen zijn beduidend roder dan van de soort. De bloemen zelf staan in donkerroze ronde groepen (tuilen) waarbij steeds 5 bloemblaadjes vergroeid zijn en een kleine spoor hebben. Aan deze spoor ontleend de spoorbloem haar naam.
De lange bloei van Centranthus ruber ‘Coccineus’ valt in de periode mei-augustus. Vlinders en bijen bestuiven de bloemen en deze tuinplant staat bekend als insectvriendelijk. De zaden worden, net als van de paardenbloem, door de wind verspreid.
De rode spoorbloem is niet giftig. Integendeel: zowel de bladeren als de wortels zijn eetbaar.
Centranthus ruber ‘Coccineus’ heeft een stevige houten wortelstok en staat graag op een droge waterdoorlatende bodem. Centranthus houdt van een kalkrijke en zonnige standplaats.
De rode spoorbloem is te gebruiken als plantgroep in een plantenborder. Mooie combinaties zijn te bedenken met bijv. duizendknoop (Persicaria amplexicaulis 'Alba'), rode zonnehoed (Echinacea purpurea), bossalie (Salvia nemerosa 'Caradonna') en ooievaarsbek (Geranium 'Rozanne')
Andere soorten spoorbloemen:
Centranthus ruber 'Albus' - (Witte) spoorbloem, witte valeriaan
Wat vindt u nog meer interessant?
Roodbloeiende vaste planten
Roze bloeiende vaste planten
Maak een Schetsafspraak
Heeft u behoefte aan hulp bij het ontwerp van uw tuin of het samenstellen van uw beplanting? Maak een afspraak met de Schetsservice in Bloemenpark Appeltern voor een deskundig en onafhankelijk advies.