Spierstruik (Spiraea cinerea 'Grefsheim')
De spierstruik (Spiraea cinerea 'Grefsheim') is ontstaan uit een kruising van twee andere spierstruiken namelijk Spiraea hypericifolia en Spiraea cana. De eerst genoemde soort Spiraea hypericifolia is inheems in Centraal- en West-Azië, Europa, Nepal, Pakistan, Siberië en West-Himalaya. Spiraea cana komt van nature voornamelijk voor in het noordwestelijk deel van voormalig Joegoslavië en het noordoosten van Italië.
De familienaam Spiraea is afkomstig van het Griekse woord voor spiraal of gedraaid: 'speira'. Het woord verwijst naar de gedraaide stengels; een eigenschap dat bij verschillende spierstruiken voorkomt.
De soortnaam cana komt van het Latijnse woord canus wat 'witgrijs' betekent. Het verwijst naar de witte onderzijde van de bladeren.
Plantbeschrijving van de spierstruik (Spiraea cinerea 'Grefsheim')
Spierstruik (Spiraea cinerea 'Grefsheim') is een bekende compacte dichte bladverliezende sierheester uit de spiraeafamilie. Deze spierstruik bloeit in het voorjaar met lange dunne overhangende takken en is dan ongeveer 120-150 cm hoog. De zuiver witte bloemen staan geordend in bloemhoofden en geven een specifieke geur af. Spierstruik bloeit op nieuw hout en kan dus in de winter of late herfst tot circa 30 cm boven de grond zonder problemen gesnoeid worden. De bloei van deze spierstruik is te verlengen door de uitgebloeide bloemhoofden direct na de snoei weg te knippen.
Het groene blad van deze spierstruik (Spiraea cinerea 'Grefsheim') is vrij klein en smal, ligt dicht tegen de stengel, maar verschijnt pas na de bloei. De struik is goed toe te passen in (grote) plantvakken of op de eerste rij van een sierheesterborder.
Deze spierstruik verdraagt droogte goed en is bodemvaag. Spiraea cinerea 'Grefsheim' kan dus zowel op zand, klei, leem of veengrond aangeplant worden en dan het liefst op een zonnige standplaats. Echter doet deze struik het niet goed op een slecht gedraineerde bodem. Deze tuinplant zou ook tolerant zijn voor konijnen en herten.
Spierstruik (Spiraea cinerea 'Grefsheim') kan last krijgen van verschillende plantenziektes en insecten waaronder bladvlekkenziekte, echte meeldauw, wortelrot, luizen en bladrollers.
Maak een Schetsafspraak
Heeft u hulp nodig bij het maken van een tuinontwerp en/of samenstellen van het beplantingsplan? Maak een afspraak met de Schetsservice!
Wat vindt u nog meer interessant?
Hostas en slakken
Fazantenbes - Leycesteria formosa
Vingerplant - Fatsia japonica
Rode zonnehoed - Echinacea purpurea
Roze bloeiende vaste planten