Berghortensia (Hydrangea serrata 'Bluebird')

  • Algemene informatie
  • Details
  • Meer informatie

De berghortensia (Hydrangea serrata 'Bluebird') is een berghortensia met prachtige schijfvormige blauwe bloemen. Van nature is de berghortensia inheems in de vochtige en bosrijke gebieden van Japan.

Het eerste deel van de geslachtsnaam Hydrangea komt van het Griekse woord voor water: hydor. Het tweede deel van het Griekse woord voor 'vat': 'aggeion'. Dit zou verwijzen naar de bekerachtige vrucht van de klimhortensia. Overigens wordt de Hydrangea in het Nederlands ook waterstruik genoemd.

De soortnaam 'serrata' komt van het Latijnse woord 'serratus' (van serra: zaag) verwijst naar het gezaagde blad van deze hortensia.

Plantbeschrijving van berghortensia (Hydrangea serrata 'Bluebird')

Wat uiterlijk betreft lijkt de berghortensia (Hydrangea serrata 'Bluebird') wel erg op de boerenhortensia of Hydrangea macrophylla maar de berghortensia blijft doorgaans kleiner en compacter. Daarom is deze hortensia geschikter om gebruikt te worden in een kleine tuin dan de boerenhortensia.

De berghortensia heeft ovale, dofgroene bladeren en is, net als alle andere hortensias, bladverliezend. De bloemen bestaan uit afgeplatte trossen en bloeien lang in de zomermaanden. De grotere bloemetjes aan de buitenkant zijn steriel en staan in de buitenste ring. Daarbinnen staan talrijke vruchtbare bloemetjes die ook door insecten bezocht worden.

In zure grond blijven de bloemetjes blauw. Maar wanneer de bodem te zuur is dan zullen de bloemetjes naar roze verkleuren. Het blad van de berghortensia (Hydrangea serrata 'Bluebird') is geschikt om zoete thee van te maken.

De beste standplaats van de berghortensia is een rijke, maar matig vochtige, goed doorlatende humeuze tuingrond. De berghortensia mag alleen in de volle zon staan wanneer de bodem in de zomer constant vochtig is. Maar een standplaats in de schaduw, onder bijvoorbeeld een bladverliezende hoge struik, is aan te bevelen en geeft minder risico op uitval.

De berghortensia kan incidenteel last krijgen van bladluis. Soms wordt bladvlekkenziekte of meeldauw geconstateerd. Doorgaans is deze hortensia voldoende winterhard maar enige vorstschade is wel denkbaar. Geadviseerd wordt dan ook om deze mooie waterstruik op een beschutte locatie te planten.

Berghortensia (Hydrangea serrata 'Bluebird') combineren

Berghortensia (Hydrangea serrata 'Bluebird') is een prachtige plant om de combineren met bijvoorbeeld een bodembedekkende ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum) of als solitairplant in een bodembedekkende zegge-soort, bijvoorbeeld Carex 'Ice Dance'.

Maak een Schetsafspraak

Heeft u hulp nodig bij het maken van een tuinontwerp en/of samenstellen van het beplantingsplan? Maak een afspraak met de Schetsservice!

Wat vindt u nog meer interessant?

Hortensia soorten
Klimhortensia - Hydrangea anomala subsp. petiolaris
Pluimhortensia - Hydrangea paniculata 'Limelight'
Pluimhortensia - Hydrangea paniculata 'White Lady'
Tuinplantenoverzicht

Plantcategorie Sierheester
Plantgebruik: Cottagetuin,Jaren-dertigtuin,Klassieke tuin,Moderne tuin,Patiotuin,Solitair
Nederlandse naam: Berghortensia
Synoniem naam: Waterstruik
Plantenherkomst: Oost-Azië
Grondsoort: bodemvaag
Lichtbehoefte: halfschaduw
Bloeikleur: blauw
Bloeiperiode: voorjaar
Bloemhoogte: 1.00-1.50 m
Bloemgeur: nee
Bladkleur: groen
Bladgrootte: middelgroot 5-20 cm
Wintergroen: nee
Herfstkleur: nee
Aantrekkelijk voor vogels: nee
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders: ja
Winterhard: redelijk
Giftig voor mens en dier: nee
Plantbeschrijving : De berghortensia is vooral geschikt voor kleine tuinen.
Mestbehoefte: jaarlijks mesten
Vochtbehoefte: vochtig
Windbeschutting gewenst: ja
Aantal per m2: 1

Hulp nodig om uw tuin te voorzien van de juiste planten?

    Een tuin zonder planten mist onmiskenbaar sfeer en nodigt niet uit om in te verblijven. Planten zorgen voor kleur en leven in de tuin en de tuin wordt aantrekkelijker naarmate er meer aandacht is besteed aan bijvoorbeeld mooie plantencombinaties, een mooie sierboom, de inpassing van wintergroene hagen en andere planten en het gebruik van opvallende voorjaarsbloeiers en planten met een warme herfstverkleuring.

    In een beplantingsplan geven wij precies aan hoeveel planten van welke plantensoort op een bepaalde plek in de tuin komen te staan. Bij het maken van een beplantingsplan houden wij altijd rekening met uw kleurwensen, plantvoorkeuren, grondsoort, licht en nog veel meer... om uw tuin in de juiste plantsfeer te brengen.

    Bent u zelf niet zo thuis in tuinbeplanting maar wilt u de tuinplanten wel zelf kunnen kopen en/of in de tuin aanbrengen? Wij kunnen samen met u een beplantingsplan ontwikkelen gebaseerd op uw wensen. Desgewenst kunnen wij de planten voor u leveren of voor u uitleggen zodat u de tuin kunt aanplanten.

    De kosten voor het maken van een beplantingsplan hangt af van uw keuze: een afspraak van een uur met de Schetsservice waarbij u tips en suggesties krijgt voor de te gebruiken planten of een gedetailleerd beplantingsplan waarbij de kosten afhangen van de bordergroottes.

    Vul het onderstaande formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met u op om een en ander toe te lichten of om een afspraak te maken.

    Uw naam (Verplicht)

    Uw e-mailadres (Verplicht)

    Uw telefoonnummer

    Plantnaam

    Mijn tuin ligt op het:

    NoordenNoordoostenOostenZuidoostZuidenWestenZuidwestenWeet ik niet

    Ik wil graag meer informatie over het maken van een beplantingsplan voor mijn tuin.Ik wil graag alleen meer informatie over deze plant mijn vraag hierover staat in het bericht hieronder.

    Uw bericht

    Door het formulier in te vullen gaat u akkoord met het Privacy Statement van Schetsservice

    Ja, ik ga akkoord