Adderwortel (Persicaria bistorta Superba)
De adderwortel (Persicaria bistorta ‘Superba’), syn. Bistorta officinalis of duizendknoop bloeit voor een Persicaria tamelijk vroeg namelijk in de periode mei-juni. De toevoeging ‘Superba’ geeft in dit geval aan dat we te maken hebben met een gekweekte vorm met grotere bloemen. Een synoniem is Bistorta officinalis en deze naam is nu dus geaccepteerd. Toch komen we bij kwekers nog regelmatig de geslachts naam Persicaria tegen.
Van nature komt de botanische soort Persicaria bistorta voor in Europa, Noord- en West-Azië en Alaska.
De naam adderwortel schijnt verband te houden met de vorm van de gedraaide wortels van Persicaria bistorta ‘Superba’. Naast de naam adderwortel word deze tuinplant ook gewone adderwortel, Europese adderwortel of weidewortel genoemd.
De soortnaam bistorta is te verklaren vanuit het Latijn. 'bis' betekent 'tweemaal' en 'torta' betekent 'verdraaid'.
Adderwortel (Persicaria bistorta Superba) als tuinplant in de tuin
Persicaria bistorta 'Superba' heeft een paar vrij kleine bladeren onder aan de bloeiende stengels. Deze bladeren zijn langwerpig-ovaal met lange gevleugelde stengels waarvan de basis meestal rond of hartvormig is.
De roze bloeiwijze van de adderwortel (Persicaria bistorta ‘Superba’) is een aar. De bloei vindt plaats in de periode mei-juni Vervolgens vormt de adderwortel na de bloei glanzende zwarte noten.
In de tuin staat Persicaria bistorta ‘Superba’ of Bistorta officinalis graag op een vochtige maar zonnige plek. Onder droge omstandigheden gaat de adderwortel in rust waarbij deze plant het blad kan verliezen. Zodra de vochtomstandigheden verbeteren gaat de adderwortel weer nieuw blad aanmaken.
Maak een schetsafspraak
Heeft u behoefte aan hulp bij het ontwerp van uw tuin of het samenstellen van uw beplanting? Maak een afspraak met de Schetsservice in Bloemenpark Appeltern voor een deskundig en onafhankelijk advies.