Een goed doordacht tuinontwerp voor je achtertuin maakt het verschil tussen een gewone buitenruimte en een plek waar je echt tot rust kunt komen. Het ontwerpen van een achtertuin vereist aandacht voor vormgeving, verhoudingen, terrassen, plantenborders, privacy en functionele elementen zoals een overkapping met kussenberging. Bovendien spelen schaduw en comfort een belangrijke rol. Daarom kun lees je in dit artikel hoe je een perfecte balans vindt tussen esthetiek en functionaliteit.

Vormgeving en verhoudingen voor een goed tuinontwerp
De basis van een goed tuinontwerp ligt in de eerste plaats in de vormgeving en de juiste verhoudingen. Een overzichtelijke indeling zorgt voor rust en harmonie. Denk na over de indeling van de ruimte: wil je strakke lijnen en symmetrie, of geef je de voorkeur aan een organische, speelse uitstraling? Meet je tuin op en teken verschillende indelingen om te zien wat het beste past bij de afmetingen en vorm van jouw achtertuin.
Terrassen voor ontspanning
Een terras vormt vaak het hart van een achtertuin. Het is de plek waar je geniet van een kop koffie, een gezellige barbecue of een ontspannen middag in de zon. Kies het juiste materiaal, bijvoorbeeld tegels, hout of grind. Zorg er echter wel voor dat het terras qua stijl aansluit bij je woning en tuin. Overweeg meerdere terrassen op verschillende plekken, zodat je op elk moment van de dag van de zon of schaduw kunt genieten.
Plantenborders voor kleur en sfeer
Plantenborders brengen leven en kleur in je tuin. Wij stellen vaak een plantenborder in het midden van de tuin voor en niet alleen langs de zijkanten zoals meer gebruikelijk. Je kunt je natuurlijk sowieso afvragen of een plantenborder langs een haag of klimopscherm wel zo handig is. Je moet dan natuurlijk voor het onderhoud steeds in de border staan en uitkijken dat je geen uitlopende planten vertrapt. Bovendien kan het een heel gedoe zijn om het snoeiafval netjes uit de border te krijgen. Overweeg dan in ieder geval of het niet handiger is om een pad langs de haag te maken of een gazon want dan kun je er in beide gevallen gemakkelijker bij. Het wordt al iets gemakkelijker als het een hele brede plantenborder is. Dan zou een smal schorspaadje langs de haag voor het onderhoud al ideaal zijn.
Kies in een vrijliggende plantenborder voor een mix van bloembollen, vaste planten, lage bloeiende struiken en siergrassen om diepte en variatie te creëren maar hou de hoogte van de beplanting onder ooghoogte. Deze regel geldt vooral bij langwerpige moderne plantvakken die in hartlijnen liggen van schuifdeuren of openslaande deuren. Het is fraai en vaak praktisch om dergelijke plantenborders iets te verhogen. Veel planten kunnen niet tegen natte voeten in de winter en watergeven is meestal eenvoudiger dan draineren. Denk bij de keuze van de beplanting ook aan de seizoenen: met een slimme plantenselectie kun je ervoor zorgen dat je tuin het hele jaar door aantrekkelijk is. Zelfs in de herfst zijn er vaste planten die spectaculair verkleuren met als topper de geel-oranje verkleurende stermaagdenpalm (Amsonia hubrichtii).
Een goed tuinontwerp met tuinplanten in verschillende hoogtes en kleuren zorgt voor een dynamisch en natuurlijk effect. Sommige vaste plantensoorten blijven ondanks de hoogte best transparant. Bij veel mensen is stijf ijzerhard wel bekend (Verbena bonariensis) maar ook soorten als Karthuizer anjer (Dianthus carthusianorum) en de bijzondere grote pimpernel (Sanguisorba ‘Cherie’) zijn, mits in de juiste context aangeplant, ronduit prachtig!
Privacy in je achtertuin
Privacy is essentieel voor een comfortabele achtertuin. Hoge hagen, bamboe, leibomen, begroeide schuttingen of klimplanten kunnen een natuurlijke afscherming bieden. Wil je een meer open gevoel? Kies dan voor een pergola met klimplanten of een deels transparante schutting. Combineer privacy-oplossingen met groen om een sfeervolle en beschutte plek te creëren.
Een goed tuinontwerp zorgt voor privacy
Welke tuinplanten zijn te gebruiken om privacy te maken?
- Gebruik een snelgroeiende wintergroene haag van Cupressocyparis x leylandii of in de volksmond leylandii-haag. Deze haag staat bekend als de snelst groeiende haagconifeer.
- Een alternatief is een laurierhaag. Een snelgroeiende en smalblijvende opgaande laurierhaag is Prunus laurocerasus ‘Elly’. Deze haag is ook winterhard. Andere kweekvormen van deze laurierhagen worden meestal erg breed of niet volledig of betrouwbaar winterhard of zoals bijvoorbeeld de Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’).
- Leibomen zijn er ook wintergroen te krijgen zoals lei-glansmispel (Photinia ‘Red Robin’), Steeneik (Quercus ilex), lei-olijfwilg (Elaeagnus ebbingei) en de meest betrouwbaar winterharde: Lei-Taxus baccata. De laatste is een conifeer met de Nederlandse naam ‘Venijnboom’.
- Is het een grote tuin dan zijn ook wolken van rododendrons (Rhododendron ponticum) te gebruiken al dan niet in combinatie met laurierstruiken, hulst en bladverliezende sierheesters. Bij voldoende beschutting is ook de Portugese laurier te gebruiken.
Overkapping met kussenberging in een goed tuinontwerp
Een overkapping biedt een heerlijke schuilplek tegen zon of regen en kan dienen als verlengstuk van je woonkamer. Kies een model dat past bij de stijl van je woning en je tuin, zoals een houten constructie voor een natuurlijke look of een moderne aluminium overkapping. Vergeet niet om opbergruimte voor kussens en andere tuinaccessoires te integreren. Een ingebouwde kussenberging houdt je spullen droog en netjes opgeborgen.
Schaduw creëren
Schaduw is onmisbaar in een tuin, vooral op warme zomerdagen. Naast een overkapping kun je schaduw ook creëren met een parasol, schaduwdoek of strategisch geplaatste bomen. Denk bij het kiezen van bomen aan de groeisnelheid, het formaat en de hoeveelheid schaduw die ze bieden. Een pergola met een schaduwdoek of klimplanten zoals druivenranken combineert functionaliteit met esthetiek.
De rol van een ervaren tuinontwerper
Een ervaren tuinontwerper kan van onschatbare waarde zijn bij het realiseren van je droomtuin. Zij beschikken over de expertise om jouw wensen te vertalen naar een praktisch en esthetisch ontwerp dat volledig aansluit bij jouw levensstijl en de mogelijkheden van je tuin. Of het nu gaat om het kiezen van de juiste planten, het creëren van een logische indeling of het toevoegen van unieke elementen zoals een waterpartij of verlichting, een professional biedt waardevol advies en neemt je veel werk uit handen. Daarnaast kunnen ze je helpen om binnen je budget te blijven en valkuilen te vermijden.
Tot slot
Een goed tuinontwerp voor je achtertuin is een samenspel van praktische oplossingen en persoonlijke stijl. Door aandacht te besteden aan vormgeving, verhoudingen, terrassen, plantenborders, privacy, overkappingen en schaduw kun je een tuin creëren die perfect aansluit bij jouw wensen. Laat je inspireren en geniet van een tuin die voelt als een verlengstuk van je huis!
Maak een Schetsafspraak
Heeft u hulp nodig bij het maken van een tuinontwerp en/of samenstellen van het beplantingsplan? Maak een afspraak met de Schetsservice!
Wat vindt u nog meer interessant?
Tuinverlichting
Organisch tuinontwerp
Bontbladige bladplanten met witbonte of geelbonte bladeren
Witbloeiende vaste planten
Roze bloeiende vaste planten