Loodkruid is een blauwbloeiende vaste plant

Blauwbloeiende vaste planten voor iedere tuin!

Bent u op zoek naar vaste planten met blauwe bloemen? Wij hebben voor u een lijst gemaakt van blauwbloeiende vaste planten die we in een beplantingsplan met enige regelmaat gebruiken. Blauw is een primaire kleur en de complementaire kleur van geel. Violet wordt beschouwd als een blauwtint en een aantal tuinplanten in deze tint hebben we ook opgenomen in de plantenlijst.

Blauwbloeiende vaste planten

De blauwbloeiende vaste planten in onderstaande lijst behoren tot onze favorieten. De meeste planten zijn goed te combineren met witbloeiende vaste planten. Wanneer we de bloemkleur van de verschillende planten met elkaar vergelijken dan kunnen we stellen dat de bloemen van stermaagdenpalm, Kaukasisch-vergeet-mij-nietje, korenbloem, ridderspoor, gentiaan en blauwe salie in deze lijst het meest blauw zijn.

Plantencombinaties met blauwbloeiende vaste planten

Siergrassen met een blauwe gloed zoals blauw schapengras (Festuca glauca) of klein prairiegras (Schizachyrium scoparium) zijn meestal prima te combineren met deze vaste planten. Enkele voorbeelden van geschikte cultivars van blauw schapengras zijn: Festuca glauca ‘Intense Blue’ of Festuca glauca ‘Elijah Blue’. Beide soorten zijn ongeveer 40 cm hoog en lijken erg op elkaar. Het grote voordeel van deze siergrassen ten opzichte van bijvoorbeeld pijpestrootje, prachtriet of lampenpoetstersgras is dat Festuca blauwgroen blijft in de winter. U heeft er dus in de winter ook nog plezier van.

Blauwbloeiende sierheesters bestaan ook. Voorbeelden van struiken met een blauwe bloemkleur die te gebruiken zijn in de meeste tuinen zijn Amerikaanse sering (Ceanothus), blauwe spirea (Caryopteris ‘Heavenly Blue’), blauwe hortensia (Hydrangea, verschillende mogelijkheden) en de lilablauw bloeiende althaeastruik (Hibiscus syriacus ‘Oiseau Bleu’)

Lijst met blauwbloeiende vaste planten

De namen van de planten op de bovenstaande foto’s zijn in onderstaande plantlijst terug te vinden. Heeft u een vraag of wilt u een blauwbloeiende vaste plantenborder samen laten stellen? Het is mogelijk om een afspraak te plannen met de Schetsservice. Wij kunnen u een advies geven van de mooiste planten gebaseerd op de standplaats en de bodemgesteldheid. Wilt u meer informatie over deze fraaie tuinplanten dan kunt u van veel planten ook een beschrijving vinden in het Tuinplantenoverzicht.

 1. Bergkorenbloem, korenbloem – Centaurea montana ‘Grandiflora’
 2. Blauwe knoop – Succisia pratensis
 3. Blauwe tuinsalie –  Salvia patens ‘Cambridge Blue’
 4. Blauwe salie – Salvia uliginosa
 5. Bijenkorfje – Prunella grandiflora ‘Loveliness’
 6. Gentiaan – Gentiana makinoi ‘Marsha’
 7. Glidkruid – Scuttelaria incana
 8. Kaukasisch vergeet-mij-nietje – Brunnera macrophylla
 9. Kruipend zenegroen – Ajuga ‘Chocolate Chips’
 10. Kogeldistel – Echinops bannaticus ‘Blue Globe’
 11. Kruisdistel – Eryngium ritro ‘Veitch Blue’
 12. Loodkruid – Ceratostigma plumbaginioides
 13. Paddelelie, armeluisorchidee – Tricyrtis formosa ‘Seiryu’
 14. Porseleinsterretje, alpengemkers – Houstonia caerulea ‘Millard’s Variety’
 15. Ridderspoor – Delphinium ‘Blue Lace’
 16. Slangekop, Slangenkop, schildpadbloem – Penstemon ‘Stapleford Gem’
 17. Schijnlupine – Baptisia australis
 18. Stermaagdenpalm – Amsonia tabernaemontana salicifolia
Wilt u dit bericht delen? Deel het via:
Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Gerelateerde Tuintips!