Beplantingsplan maken

Zelf een beplantingsplan maken kan best lastig zijn wanneer u niet genoeg plantenkennis heeft. Een beplantingsplan is meestal een nadere uitwerking van het tuinontwerp. In een tuinontwerp worden beplantingssferen aangegeven. Voorbeelden van beplantingssferen zijn:

  • een zonnige vaste plantenborder met witbloeiende planten
  • een lavendelvak
  • een mooi vak met hortensia’s en een wintergroene bodembedekker
  • een plantvak met siergrassen
  • een vak met bladplanten voor in de schaduw

Een beplantingssfeer geeft soms wel de gewenste plantensoorten aan maar meestal niet hoeveel planten van welke soort op een bepaalde plaats komen te staan. Plantenkennis is specialistische kennis en veel tuinontwerpers hebben deze kennis door ervaring en door hun opleiding in huis.

Wanneer u van plan bent om de tuin te veranderen volgens een goed plan dat kunt u het beste via of samen met een specialist een beplantingsplan maken. Dit voorkomt dat u teveel of te weinig planten aanschaft of dat planten op een verkeerde plaats in de tuin geplant worden.

Voordat het beplantingsplan gemaakt wordt is het belangrijk om te weten welke grondsoort aanwezig is. Niet alle planten zijn geschikt voor kleigrond of juist zandgrond. Zij zullen slecht groeien of zelfs afsterven. Ook kennis van de hoogte van de grondwaterspiegel is van belang. Is de grondwaterspiegel blijvend hoog dan kunnen droogte minnende planten hier last van hebben met alle gevolgen van dien.  Als de grond te nat is dan is drainage vaak een noodzakelijke oplossing. Maar het kan ook mogelijk zijn dat diepspitten een vereiste is. Storende lagen in de bodem worden dan gebroken en de bodem krijgt een betere structuur.

Schaduw of zon?

Laat vooral een beplantingsplan maken wanneer u zelf niet precies weet of uw lievelingsplanten in de zon, de schaduw of de halfschaduw het beste groeien. Een tuinontwerper met een uitgebreide kennis van de gangbare tuinplanten kan u daarbij ter zijde staan.

Iedere tuin is anders en bijna iedere tuin heeft zonnige plekken en schaduwrijke plekken. Van halfschaduw spreken wij als dat tuindeel tenminste voor de helft van de zonuren in de schaduw ligt. Sommige tuinplanten, zoals bijvoorbeeld hortensia’s kunnen niet goed tegen de felle middagzon. Zij  drogen dan te snel uit. Een halfschaduwplek vinden of maken behoren dan tot de mogelijkheden.

Een tuinontwerper van de Schetsservice is in te schakelen voor een goed beplantingsadvies. Hij of zij kan samen met u een beplantingsplan maken.

Een geschikte haag kiezen

Wij merken dat het kiezen van een geschikte haag, als tuinafscheiding of als groenelement, in de tuin niet altijd eenvoudig is. Vooral de verschillende mogelijkheden in wintergroene hagen en het verschil tussen beuk en haagbeuk, leveren veel vragen op.

Hedera hibernica - Ierse klimop
Hedera hibernica – Ierse klimop. Fotolocatie: Bloemenpark Appeltern  vroeger: De Tuinen van Appeltern

laat je altijd adviseren door een tuinontwerper van Schetsservice.

Beplantingsplan maken? Schakel de Schetsservice in!

Een beplantingsplan is een noodzakelijke detailuitwerking van elk tuinontwerp. Vergelijkbaar met het detailleren van de nieuwe keuken in een nieuwe woning! Goed gekozen tuinplanten zijn niet alleen mooi, maar brengen ook sfeer en leven in de tuin. Het is dus belangrijk dat alle tuinplanten op de juiste plaats staan, niet te groot worden waardoor onderhoud beperkt wordt.

In een persoonlijk gesprek kunnen wij samen met u een beplantingsplan maken. Het is handig om vooraf een lijst te maken met uw lievelingsplanten zodat de tuinontwerper aan kan geven welke tuinplanten wel en welke tuinplanten niet geschikt zijn voor uw tuin. Ook kan de tuinontwerper alternatieven aandragen die minstens net zo mooi zijn en het waarschijnlijk beter gaan doen.

Wij kunnen u van dienst zijn. Laat een beplantingsplan maken of laat u adviseren door één van onze professionele tuinontwerpers en maak een afspraak!

Laden...